Projekt rekonštrukcie a dostavby strediska v T. Lomnici si vyžiada 2 mld. Sk

07.09.2005 Poprad

Tatranská Lomnica 7. septembra (TASR) - Projekt rekonštrukcie a dostavby strediska v Tatranskej Lomnici, ktorý si vyžiada vyše 2 miliardy Sk, predstavili dne...
Tatranská Lomnica 7. septembra (TASR) - Projekt rekonštrukcie a dostavby strediska v Tatranskej Lomnici, ktorý si vyžiada vyše 2 miliardy Sk, predstavili dnes verejnosti Tatranské lanové dráhy (TLD). Predpokladá dobudovanie lanoviek, systému umelého zasnežovania zjazdoviek, ich rozšírenie na štandardnú šírku, aby sa tam dali usporiadať aj podujatia svetového významu. Súčasťou projektu bude zázemie pre poskytovanie kvalitných služieb a doriešenie otázok dopravy.

Projekt plánujú realizovať postupne v priebehu 3 až 4 rokov, pričom práce by sa mali začať na jar 2007. \"Ak všetko dobre pôjde, \" zdôraznil predseda predstavenstva TLD Igor Rattaj. Základom projektu je totiž environmentálna štúdia, ktorá by mala byť ukončená začiatkom budúceho roka. Od nej sa budú odvíjať ďalšie postupy. Projekt obnovy strediska Tatranská Lomnica - Skalnaté pleso prísne rešpektuje lokality využívané už v minulosti na športové a rekreačné aktivity. \"Pri jeho tvorbe sme dbali na ochranu prírody a volili postupy s minimálnymi dopadmi na prírodné prostredie. Sú pripravené alternatívne riešenia. Napríklad systém zasnežovania predpokladá výstavbu nádrže vo východnej časti Tatranskej Lomnice pod železnicou alebo mimo územia národného parku, pričom by mohla slúžiť aj na rekreačné či protipožiarne účely.
Realizácia projektu prinesie profit regiónu. Okrem iného predpokladá vytvorenie nových pracovných miest. Kým v súčasnosti zamestnávajú TLD asi 100 ľudí, v budúcnosti by mal vzrásť ich počet na 400 až 450. Na otázku TASR o návratnosti investície odpovedal, že ju odhadujú na približne 10 rokov.
Keď v roku 2004 získala skupina J and T do prenájmu TLD, zaviazala sa investovať. \"Našou snahou je prispieť k rozvoju Vysokých Tatier, aby boli opäť vyhľadávaným vysokohorským strediskom v zimnom i letnom období, porovnateľným s poprednými európskymi centrami, \" dodal Rattaj.
Okrem TLD developuje J and T Grandhotel Praha v Tatranskej Lomnici a v rámci Kúpeľov Štrbské Pleso rekonštruuje liečebný dom Hviezdoslav na päťhviezdičkový hotel. Na jeseň začne pripravovať aj rekonštrukciu liečebného domu Helios. Celkovo tak prekročí výška investícií J and T vo Vysokých Tatrách 4 miliardy Sk.
 

Vyberte región